V Centru za bolezni dojk (CBD) izvajamo preventivne preglede dojk.

Pregled običajno obsega:

  • Klinični pregled dojk

  • Mamografijo ali rentgensko slikanje dojk (po 50. letu starosti oz. prej po presoji zdravnika)

  • Ultrazvočni pregled dojk (po presoji zdravnika)

Za preventivni pregled dojk naročamo ženske, ki jih je napotil izbrani ginekolog (potrebna je napotnica izbranega ginekologa!). Na pregled naročamo ženske, ki nimajo težav in so bile pregledane pred dvema letoma ali več.

Za ženske, ki imajo kakršne koli težave, dela ambulanta za bolezni dojk v SBM na Oddelku za ginekologijo in perinatologijo.

Za ženske, ki imajo še redno menstruacijo, bomo planirali preglede glede na njen menstrualni ciklus. Na pregled dojk jo bomo naročili v času med 8 in 12 dnevom ciklusa. Radi bi se izognili nesporazumom v zvezi z naročanjem, zato smo uvedli mesečno planiranje pregledov za te ženske. V enem mesecu bomo pregledali vsaj 100 žensk, katerih pregled je vezan na njen menstruacijski ciklus. Zato bodo morale te ženske poklicati dvakrat; prvič, da jo bomo vpisali na čakalno listo za določen mesec in drugič (najbolje v času menstruacije), da dobi točen datum za pregled v tem mesecu, ki bo odgovarjal njenemu menstrualnemu ciklusu.

V CBD bomo pričeli z delom ob 7.uri, ko bo naročena prva ženska. Pregled traja približno 15 minut. Vse ženske za pregled dojk naročamo točno na določeno uro, zato jih prosimo, da se držijo planiranega časa pregleda, saj lahko edino na ta način zagotovimo nemoten potek dela v ambulanti za pregled dojk. Planiranje časa pregleda je pomembno tudi zato, da se izognemo gneči v naši čakalnici, ki je skupna z ostalimi ginekološkimi ambulantami.

Ob prihodu na preventivni pregled dojk v naš Center, mora ženska v sprejemu oddati napotnico za pregled dojk in potrjeno kartico zdravstvenega zavarovanja ter mamografske slike morebitnih prejšnjih pregledov.

Redno delo v našem centru bo potekalo med 7. in 14. uro, naročanje pa med 12. in 14. uro na telefonsko številko 22-86-432 (z napotnico).

Za ženske, ki še nimajo izbranega svojega ginekologa, so na voljo ginekologi našega Dispanzerja. Pri vseh se je možno naročiti in podpisati izjavo o izbranem ginekologu ter opraviti pregled.

Rak dojk  |  Preventivni pregledi - kdaj in kako?  |  Komu je namenjen Center za bolezni dojk?  |  Kdaj je najprimernejši 
čas za preglede dojk?
Kako priti na pregled v Center za bolezni dojk?  | Dodatna vprašanja  |  Na prvo stran