KAKO BO IZVAJANJE PREVENTIVNEGA PROGRAMA ZA PREPREČEVANJE SRČNO ŽILNIH BOLEZNI V DOLOČENEM STAROSTNEM OBDOBJU POTEKALO V PRAKSI ?

 

 

 

Preventivni program za preprečevanje srčno žilnih bolezni postavlja preventivo enakovredno ob bok zdravljenju. Preventiva bolezni postaja enakovredni in obvezni sestavni del dela zdravstvenih delavcev v osnovnem zdravstvu.

KAKO BO IZVAJANJE PREVENTIVNEGA PROGRAMA ZA PREPREČEVANJE SRČNO ŽILNIH BOLEZNI V DOLOČENEM STAROSTNEM OBDOBJU POTEKALO V PRAKSI ?

  • Zdravniki v osnovnem zdravstvu bodo "presejali" ciljno populacijo v srednjem življenjskem obdobju: moške    med   35.  in  65. letom, ženske   med  45.  in  70. letom in vse mlajše, ki so družinsko obremenjeni (katerih starši, stari starši, bratje ali sestre so zboleli za srčno žilnimi boleznimi v srednjem življenjskem obdobju ali imajo v družini sladkorno bolezen).

 

  • Izbrani zdravniki bodo svoji opredeljeni populaciji poslali na dom poseben vprašalnik ali pa jim ga ponudili med obiskom    v ambulanti.

 

  • Na osnovi odgovorov bodo zdravniki izločili vse, ki imajo 3 ali več točk in so predvidoma bolj ogroženi.

 

  • Te bodo prve povabili na preventivni pregled:pregledali jim bodo skupni holesterol in krvni sladkor na tešče ter na osnovi ostalih dejavnikov tveganja (stanje prehranjenosti, kajenje, alkohol, prehrana, gibanje, družinska obremenjenost) ocenili dejansko ogroženost.

 

  • Najbolj ogroženim se bodo posvetili z individualno, predvsem pa s skupinsko obravnavo za spremembo življenjskega sloga.

 

  • V zdravstvenih domovih bodo delovale delavnice za spremembo življenjskega sloga (hujšanje, opuščanje kajenja, zdrava prehrana, telesna dejavnost, omejevanje alkohola).

 

  • Predvidevajo, da bo zaradi vseh teh akcij zavladalo drugačno vzdušje, tako med zdravstvenim osebjem kot med ljudmi, saj se bo govorilo in delovalo  v smislu dejavne skrbi za zdravje. Ljudje, ki so ogroženi in, upamo, tudi motivirani, bodo dobili strokovno pomoč, če bodo hoteli odpraviti katerega od škodljivih dejavnikov.

 

  • Skušajo vzpostaviti celovit sistem, v katerem ne bodo zgolj odkrivali ogrožene, ampak jim tudi pomagali.

 

Delavnice za opuščanje uživanja alkoholnih pijač

Za vse, ki tvegano pijejo, bodo v zdravstvenih domovih uvedli individualno svetovanje pri izbranem zdravniku. Količina popitega alkohola je pomemben dejavnik tveganja za številne bolezni v Sloveniji (zvišan krvni tlak, debelost - alkohol vsebuje veliko kalorij, kronična obolenja jeter, nekatera rakasta obolenja, številne nesreče, prometne nesreče in nesreče pri delu, socialne stiske v družinah…). Zato bo odkrivanje tveganih pivcev in ustrezno individualno motivacijsko svetovanje (5 krat po 15 minut) postalo del rednega dela v osnovnem zdravstvu.  

 nazaj

  • KAKO BO IZVAJANJE PREVENTIVNEGA PROGRAMA ZA PREPREČEVANJE SRČNO ŽILNIH BOLEZNI V DOLOČENEM STAROSTNEM OBDOBJU POTEKALO V PRAKSI ?